MAGYARORSZÁG IDEIGLENESEN VISSZAÁLLÍTOTTA A HATÁRELLENŐRZÉST AUSZTRIA ÉS SZLOVÉNIA VISZONYLATÁBAN

Az intézkedések az új koronavírus terjedésének megelőzését és a magyar emberek biztonságát szolgálják. 

A kormány döntése alapján ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzés során a rendőrök igazoltatják, és megkérdezik úti céljukról a Magyarország területére belépni szándékozókat. Mind a magyar, mind a külföldi állampolgárokat nyilatkoztatják arról, hogy fertőzött területről érkeztek -e. 

A magyar állampolgárokat beléptetik Magyarország területére, majd – az utazási előzmények alapján – egészségügyi személyzet közreműködésével döntenek arról, hogy szükséges -e kéthetes hatósági házi karantén elrendelése. Fertőzés gyanúja esetén a mentőszolgálat kórházba szállítja az érintettet. 

A beléptetett, Magyarországon átutazó külföldieknek a hatóságok egy úgynevezett tranzit-útvonalat határoznak meg, kijelölt pihenőhelyekkel és benzinkutakkal, hogy a lehető leggyorsabban áthaladhassanak az országon. 

A Kínából, a Dél-Koreából, az Iránból és az Olaszországból személyforgalomban érkező külföldi állampolgárok beléptetését a rendőrség megtagadja. 

Osztrák viszonylatban:

  • Magyarország területére belépni a nemzetközi forgalom számára (bármely ország állampolgárai részéről) HegyeshalomSopron és Rábafüzes közúti határátkelőhelyeken lehetséges.
  • magyar és az osztrák állampolgárok a már felsorolt átkelőhelyeken túl igénybe vehetik a határátlépéshez Fertőd, KópházaKőszegBucsu és Szentpéterfa közúti határátkelőhelyeket.

Szlovén viszonylatban:

  • Magyarország területére belépni a nemzetközi forgalom számára (bármely ország állampolgárai részéről) TornyiszentmiklósRédics közúti határátkelőhelyeken lehetséges.
  • magyar és a szlovén állampolgárok a már felsorolt átkelőhelyeken túl igénybe vehetik a határátlépéshez Pince közúti határátkelőhelyet.

Forrás: www.police.hu