Üres utcák, bezárt éttermek fogadják az embert minden egyes településen hazánkban. A koronavírus járvány miatt a vendéglátósok első körben kénytelenek voltak rövidített nyitvatartásra átállni, majd, amikor jelentősen csökkent a forgalmuk a cégek, munkahelyek bezárása és a kijárási korlátozás miatt, egyes éttermek határozatlan időre bezártak, mások pedig átálltak az ételkiszállításra.
A még működő éttermek ingyenes kiszállítással vagy nagyon minimális díjszámítással próbálják megtartani régi vendégkörüket és némi bevételre szert tenni. Ez az összeg csak az életben maradásukhoz, a rezsijük kifizetéséhez lesz elég, a dolgozók bérét ez nem fedezi – mondta Garzó István, a Varietas Vendéglő és Vendégház üzemeltetője, tulajdonosa.
Egy munkáltató akkor fizet járulékot a dolgozó után, ha szüksége van rá. Vagyis a járulékkedvezmény most nem jó megoldás szerinte. Garzó István, az általa vezetett étteremnél csökkentett munkaidőt vezetett be, de sajnos már el kellett bocsájtania egy főt, mivel a forgalma teljesen visszaesett. Mint mondta: „olyan félelem érzetük lett az embereknek, hogy eddig ilyen nem volt. Már látszódik, hogy a megszokott nyári gyerek táborok, de az egyház Népművészeti tábora sem lesz megtartva, amelyet 25 éve eddig minden évben megrendeztek és ez számukra plusz bevételt jelentett.”
A vendéglátósok abban bíznak, hogy a Nyugat-Európai országokhoz hasonlóan az állam munkabér támogatást ad majd a munkáltatóknak, és így talán az állások és a munkahelyek is megmenthetőek maradnának.