Sárréti betyáros – Hurkatészta leves készült a Vésztői Tájházban

A Sárréti betyáros második adásában Balogh Károlyné, Róza néni volt segítségünkre, aki megmutatta, hogyan készül a hurkatészta leves! A településen a legtöbben Poszi néninek ismerik főhős szakácsnőnket!  Poszi néni földműveléssel foglalkozott gyerekkora óta. A vésztői születésű nagymama tizenévesként tanult meg főzni, ahogy abban az időben ez szokás volt. Szakácsnőnk a nagymamájától tanulta a hurkatészta leves elkészítését. Több változata is van ennek a laktató levesnek. Máshol úgy ismerik ezt a levest, mint kötött tészta leves, vagy görcsleves. Íze hasonló a lebbencsleveshez. 

A hurkatészta levest leginkább a hétköznapokban készítették el. Egyrészt, mert elkészítése rendkívül olcsó, másrészt pedig laktató és tartalmas leves – tudtuk meg Róza nénitől. Arról is beszámolt Poszi néni, hogy ezt a levest az 1960-as évekig főzték. Sokan nem szeretik elkészíteni, mert macerásnak tűnik a tészta nyújtás és pedrés miatt.  

Balogh Károlyné, Poszi néni

 

A hurkatészta leves receptje: 

  • 20 dkg liszt 
  • 1 db tojás 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 2 db sárgarépa 
  • 2 db petrezselyem  
  • 3 db krumpli 
  • 1 db paprika (ízlés szerint változó), valamint 
  • Ízlés szerint só, bors, pirospaprika 
  • Zsír

Először elkészítjük a tésztát. A tésztához szükségünk van lisztre, tojásra és vízre. Ezeket jól összegyúrjuk és egy picit félre rakjuk pihenni. Addig összevágjuk a vöröshagymát apróra, majd egy serpenyőben forró zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a sót, borsot, majd levesszük a tűzről. A hagymához legvégül hozzáadjuk a pirospaprikát, de figyeljünk oda, hogy nehogy túl sokat tegyünk rá, mert keserű lehet!  

Ezt követően elkészítjük az alaplét a leveshez. Zsírban először a sárgarépát, petrezselymet majd a krumplit is megdinszteljük, végül felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Ízesítjük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a paprikát. Ezt szépen, közepes lángon lefedve hagyjuk és főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. 

A pihentetett tésztát nagyon vékonyra, többször kinyújtjuk. A vékonyra nyújtott tésztát 15-20 centi széles csíkokra vágjuk. A csíkokat megkenjük a hagymával. Egy hajtás után elvágjuk a tésztát, jól lenyomkodjuk, hogy ki ne jöjjön majd a hagyma belőle, és két centis darabokat vágunk belőle.  

Ezt a folyamatot addig csináljuk, míg az összes tésztát fel nem használtuk! A pödört tészta darabokat a forrásban lévő leveshez adjuk. Körülbelül 10-15 perc kell, míg a tészta megfő. Ha a tészta feljött a leves tetejére, akkor van kész a levesünk.  

Jó étvágyat kívánunk! 

Köszönjük a segítséget Balogh Károlynénak, Poszi néninek, valamint a Vésztői Tájház munkatársainak! 

Videónkat az alábbi linken tekinthetik meg!