Sikeresen zárult a XI. Bartók hét!

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Bartók hetet, amely 2019. március 25-től egészen 2019. március 29-ig tartott Vésztőn. Az öt napos rendezvény a Sinka István Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Népfőiskola; a Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsőde szervezésében valósult meg. 

A cél idén sem változott. Méltó módon emlékeztek meg Bartók Béláról, aki Vésztőn is gyűjtött népdalokat, valamint az iskolás és óvodás gyermekek tehetséggondozásának fontosságát, mint a zenei; képzőművészeti; táncos és az iskolában tanult angol-és német nyelvű oktatás eredményességét mutatták be a publikum számára. 

Tavaszi szél vizet áraszt” címmel került megnyitásra 2019. március 25-én a Bartók hét. Az óvodás és az iskolás gyermekek három témakörben adhatták be rajzaikat. Összesen 54 szebbnél-szebb rajz érkezett be Bartók Béla Vésztőn gyűjtött népdalaihoz kapcsolódva, valamint Tavasz és Víz témakörben. Az eseményt Szabó Gézáné, Vésztő város alpolgármester asszonya nyitotta meg. 

A második nap keretében a helyi- és a térségi pedagógusok számára szakmai napot tartottak a Sinka István Művelődési Központban. A szakmai nap célja az volt, hogy a pedagógusok képesek legyenek a gyermekek változó szükségleteihez a leghatékonyabb és legeredményesebb módon alkalmazkodni, továbbá lelki megerősítést kapjanak a munkájuk fontosságával kapcsolatban. Kedd délelőtt az első előadás “És veled ki törődik?” címmel kezdődött, melynek előadója Antal Judit, óvodapedagógus, mentálhigiénés szakember volt, aki a előadásra Győrből érkezett. Antal Judit a hátrányos helyzetű gyermekekkel való foglalkozásról, valamint a pedagógusok lelki egészségének megőrzéséről, a gyerekekkel és pedagógusokkal való hatékony kommunikációról és az egyéni bánásmódról beszélt a jelenlevőknek.   

Kedd délután, Galambosné Varjú Blanka, békéscsabai családterapeuta, mentálhigiénés szakember, pszichodráma tanár, a Békéscsabai Sorsfonó Önismereti Egyesület vezetője tartott előadást a pedagógusok számára “Családi nevelés és intézményi nevelés összhangja” címmel. A családterapeuta szerint a legfontosabb, hogy mind a szülő, mind a pedagógus tudjon szeretni és kitudja fejezni az érzéseit, én közlésekkel. 

A Bartók hét harmadik napját is komoly érdeklődéssel várták a településen élők és a pedagógusok. 2019. március 27-én, szerdán A népi írók napja címmel tartották meg a Bartók Bélára való megemlékezés napját. A népi írók arcképcsarnoka, grafikai kiállítás, valamint Csősz Ferenc, a Sinka István Művelődési Központ igazgatójának előadását lehetett meghallgatni. Az igazgató úr “A népi írói mozgalom helye a magyar irodalomban” tartott két blokkban előadást. A délelőtt folyamán Vésztő-Mágoron koszorúzást tartottak a Népi írók szoborparkjában, majd könyvkiállítás nyílt a Vésztő Városi Könyvtárban a népi írók műveiből.  

A délután folyamán a Sinka István Művelődési Központban a pedagógusok számára Dr. Pető Ildikó főiskola docens előadását hallgathatták meg “Kommunikáljunk, ne csak beszéljünk” címmel. Témája a pedagógusok számára elengedhetetlen hatékony kommunikáció volt. Komlódi-falvi óvodában Kara Istvánné bemutató foglalkozását tekinthették meg a szülők.  

A Bartók hét negyedik napján harminc tehetséges diák mérte össze tudását a XI. Bartók Béla Népdaléneklő Versenyen. A diákok összesen nyolc iskolából érkeztek, tíz településről. A népdaléneklő versenyt Pálfi Katalin tanárnő indította el hagyományőrzés céljából. A versenyt az EFOP-3.7.3-as pályázat támogatta. szakmai zsűri tagjai idén Krajcsó Bencea Népművészet Ifjú Mester cím birtokosa; Majorosi Tímea népdalénekes, néptánc tanár és Csüllög Sándorné etikatanár, a Bartók Béla Népdalkör egykori művészeti vezetője volt. A verseny idén sem volt könnyű a diákok számára. A gyermekek szebbnél-szebb népdalokat, népdalcsokrokat énekeltek. Jövőre már minősítő versenyeken vehetnek részt a diákok a Bartók Béla Népdaléneklő Versenyen. 

A Bartók hét utolsó napját minden évben a Tavaszi zsongással zárják a szervezők. A Sinka István Művelődési Központ zsúfolásig megtelt szülőkkel, a Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsőde gyermekeivel. A záró rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Tölcsér Jánosné, a Szabó Pál Általános Iskola igazgató asszonya. A gyermekek hetek óta készültek, hogy bemutassák tehetségüket a szülőknek, valamint számot adjanak a megszerzett tudásukról. 

A nevelés, a tudás átadása, a gyermekek megértése nagyon fontos a vésztői tagintézmények számára. A gyermekek egészséges szellemi fejlődése, tehetségüknek kibontakozása és a gyermekek megértése az elsődleges cél az iskolában és az óvodában. Természetesen a pedagógus pályára is születni kell. Ezek a tehetséges pedagógusok, nap mint nap azért dolgoznak, hogy gyermekeink minél több hasznos információt és tudást szerezzenek meg, valamint rejtett tehetségeik kibontakozzanak. Bízunk benne, hogy jövőre a XII. Bartók héten is rendkívül színes programokkal és hasznos információkkal várják a látogatókat!