Harminc gyermek mérte össze tehetségét a XI. Bartók Béla Területi Népdaléneklő Versenyen

Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre 2019. március 28-án a Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Sinka István Művelődési Központ szervezésében a XI. Bartók Béla Területi Népdaléneklő Verseny. A versenyt az EFOP 3.7.3-as pályázat is támogatja. 2008-ban a Bartók Béla Nevelési Központ megalakulásakor, Pálfi Katalin tanárnő indította el a népdaléneklő versenyt hagyományőrzés céljából.

Tölcsér Jánosné a Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető asszonya köszöntötte a versenyre érkező diákokat, felkészítő pedagógusokat és hozzátartozókat. Külön köszöntötte a zsűri tagjait, akik munkájukkal és elhivatottságukkal méltón díjazzák a mai nap legjobbjait. A zsűri tagjai idén Krajcsó Bence, Majorosi Tímea és Csüllög Sándorné.

Tölcsér Jánosné, a Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető asszonya

Krajcsó Bence, a Népművészet Ifjú Mestere, egykori vésztői lakos és diák. 2012-ben a Duna Televízió „Fölszállott a páva” népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor díjazottja lett, az év legjobb citerása. Majorosi Tímea, néptánc tanár, népdalénekes; és Csüllög Sándorné tizenöt évig volt a vésztői Bartók Béla Népdalkör művészeti vezetője és a Sárréti Száztagú Népdalkör egyik alapítója.

A képen Krajcsó Bence, Csüllög Sándorné és Majorosi Tímea

A verseny idén sem volt könnyű a diákok számára. A zsűri az alábbi szempontokat vette figyelembe, mint például az életkornak megfelelő dalválasztást; megfelelő hangterjedelem megválasztását; kezdő hangok megválasztását; megfelelő szövegtudást; artikulációt; tiszta éneklést, pontos daltempót; szemkontaktust és még sok más szempontot tartott szem előtt.

A versenyen 30 gyermek vett részt. A gyerekek a Sarkadi Általános Iskola Gyulai úti Telephely, a vésztői Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából; a füzesgyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészet Iskolából, a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskolából; a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolából; a békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolából; a Mezőberényi Általános Iskolából és a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskolából érkeztek.

A gyermekek szebbnél-szebb népdalokat, népdalcsokrokat énekeltek. Nem kis feladat hárult a zsűrire, hogy minden korcsoportból a legjobbakat díjazzák. Reméljük, jövőre már minősítő versenyeken vehetnek részt a diákok a Bartók Béla Népdaléneklő Versenyen.

Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő pedagógusnak!