A szerelem és a menthetetlen kapcsolatok jellemzői – Interjú Galambosné Varjú Blankával

Egész életünkben az igaz szerelemről álmodozunk! Csak ezt keressük, kutatjuk úton-útfélen, és sohasem tudhatjuk, mikor bukkanunk rá! Van, hogy megtaláljuk, és az is előfordul, hogy valami miatt elveszítjük. Honnan tudhatjuk, hogy rátaláltunk az igazira? 

Mi az a szerelem? Van valamilyen meghatározás vagy mindez csak a véletlen műve? Miből tudom, hogy szerelmes vagyok? Honnan fogom tudni, hogy megtaláltam a lelki társamat? Ön szerint, mi a boldog párkapcsolat titka? 

A szerelem, egy olyan állapot, amikor elveszítjük a józan eszünket. A valóságban az történik, hogy akibe szerelmesek leszünk, megpróbáljuk érezni, mire van szüksége, és önmagunkból azt mutatjuk, amire neki szüksége van. Ezért van az, hogy amikor elmúlik a szerelem, elmúlik a nem látok, nem hallok állapot is, és szembesülök a másik oldallal. Akkor megkérdőjeleződik, hogy én tényleg ezt az embert akarom?! Amikor a nagy lángoló időszaknak vége van, akkor van realitás, hogy egyben látom azt az embert, azzal is, ami kevésbé elfogadható benne és azzal, ami jó nekem. A párkapcsolatnál fontos, hogy két érett személyiség kösse össze az életét, és ezt nem lehet életkorhoz kötni. Lehet, hogy valaki már húsz évesen egy nagyon érett személyiség és alig változik utána. Valakinek, meg lehet harminc éves korára se nő be a feje lágya. Az érett személyiség az azt jelenti, hogy világos életcéljai vannak, el tud köteleződni, vágyik az állandósságra párkapcsolat keretében, vágyik családi életre és vágyik gyermekre. Ha ezek az életcélok jelen vannak, akkor van esélye, hogy ebből tartós párkapcsolat születik. Minden párkapcsolatban vannak szakaszok. Az első, amikor mindent rózsaszínben látunk, minden tökéletes. Ez a szimbiózis szakasza. Aztán egyszer csak a párkapcsolat eljut abba a szakaszba, amikor elkezdenek elkülönülni. Nyitnak a világ felé, majd a párkapcsolat kifelé fordul. Ez az első nagyon kritikus szakasz. Párkapcsolati krízis lehet az esküvő, és a gyerek születés. Ilyenkor a férfi sok esetben elmagányosodik, mert a férfi akaratán kívül kizáródik a családból. A férfi a törődés igényét sok esetben kiviszi a kapcsolatból. Nagyon gyakori, hogy a nő benne ragad az anya szerepben, az anyává válás után semmi nem érdekli. Sok esetben a nő nem éli meg újra a szerelmet a férjével, ami miatt elhidegülnek egymástól a párokNagy krízis, amikor a gyermekünk elköteleződikPárkapcsolati krízis az üres fészek szindróma, amikor kirepülnek a gyerekek az otthon fészkéből. Képesek vagyunk ezeket a kríziseket áthidalni, megoldani. Nagyon gyakran egy krízisből megerősödve jön ki egy pár. Elkezdenek intenzíven újból párkapcsolati életet élni. Minden krízisből nagy nyereséggel lehet kijönni. A nőnek nagyon nagy szüksége van biztonságra. A férfiembernek szabadságra. Ezt a kettőt oda-vissza, ha nem tudják megadni egymásnak, akkor igen ingatag talajra kerül a párkapcsolat. A férfinak a szabadsága azt is jelenti, hogy azzal, hogy elköteleződött egy nő mellett, nem köteles szakítani a barátaival. Tudni kell a nőnek elengedni a régi cimborák közé, tudni kell a bizalmat megadni. 

Felvetődik a kérdés, mit tehet az a nő, aki már legalább 15 éve a párjával él, de az mégis minden este kocsmába jár a haverokkal munka után és nem segít otthon sem a háztartásban, sem a gyereknevelésben. Ki tehet erről? Okolható bárki is?  

Ez már nem ideális párkapcsolat. Itt az a kérdés, hogy keveredik a nő egy ilyen kapcsolatba? Nagy valószínűséggel megtanulta a származási családban, hogy az alkohol hozzátartozik a családi élethez. Nagyon sokszor az olyan nő, akinek alkoholista az apja, alkoholista férfihez megy. Ez nem feltétlen lepusztult embert jelent, lehet az egy mérnök ember is. Lehet, hogy kifog a nő egy alkoholistát, de lehet, hogy azzá tesz a nő egy férfit. Vegyük esetként az első állítást, ha mindenki tudja a településen, hogy a férfi egy alkoholista. Nagyon sok nőnek ez belefér a párkapcsolatba. Néha meglepődünk, hogy az is belefér soknak, hogy néha megveri a férfi. Csak néha veri meg… Ezek már patológiás kapcsolatok. Nem egészséges kapcsolatok. 

Mik azok az árulkodó jelek, amelyből látjuk, hogy menthetetlen egy kapcsolat 

Menthetetlen kapcsolat jelei, hogy mind a két fél boldogtalan, állandósulnak a viták, veszekedések, a legegyszerűbb dolgokban is képtelenek egyezségre jutni. Ha azt érezzük, hogy már hússzor neki futottunk, nincs változás, és képtelen a saját személyiségén is változtatni, amit a másik követel. Alapvetően azt mondom, egy házasság csak arra épülhet, hogy van egy nő, aki olyan, amilyen, van egy férfi, aki olyan amilyen, és ezek olyanok, amilyenen kölcsönösen elfogadják egymást. Abban a pillanatban, amikor jön az, hogy ha majd ilyen meg ilyen leszel, ott törik a kapcsolat. Nem azt mondom, hogy bizonyos változásokat nem tudunk megtenni, de vagy együtt változunk, és akkor menthető a kapcsolat. Olyan, hogy csak az egyik fél boldogtalan a kapcsolatban, olyan nincs, bármennyire is ezt verbalizálják az emberek. Itt jön be a társfüggőség, hogy mindegy, hogy milyen, csak ne legyek egyedül.  

Ha úgy érzed, hogy monoton az életed és semmi sem dobja fel, akkor olyan társra van szükséged, aki rávesz arra, hogy engedd el magad, légy szabad! Behunyt szemmel követed őt és a közös utatokat, bármi is történjen! Mégis, mik a jelei annak, hogy mérgező párkapcsolatok hadai sorakoznak életünkben és miből tudom, hogy pont ilyenben élek?  

“Már semmi közük egymáshoz. Azt látja a külvilág, hogy uram isten, ezek arra szerződtek, hogy kölcsönösen boldogtalanná tegyék egymást? Állandósulnak a cirkuszok, semmiben sincs egyezség. Ahhoz, hogy működjön egy párkapcsolat, tudni kell közösen gazdálkodni, mindkét fél szüleivel jó kapcsolatot ápolni, a barátokat befogadni, a gyereket közösen nevelni, a szexualitást nyíltan megélni. Sokszor az egyik fél alárendelődik a másik félnek. Ezek mind általánosságok, minden eset más és más.” 

Tizenévesként másképp leszünk szerelmesek. Nem nyomasztanak a felnőtt gondok, így bátran állunk a szerelemhez. Nem fizetünk számlákat, nem járunk dolgozni, csak egyszerűen élvezzük az életet. Sajnos, közel a negyven felé már kevésbé bízunk a szerelem felszabadító, csodás erejében. Kerüljük a túl mély érzéseket, így óvva magunkat az esetleges szerelmi csalódásoktól. De, mi van akkor, ha eljutunk odáig, hogy inkább külön szeretnénk válni? Maradni vagy menni?   

“Két dolog. Az egyik beadja a válókeresetet, vagy azért, mert komolyan így gondolta, vagy azért, hogy megijessze a másikat. Ott még nem lehet tudni, hogy ez komoly-e. A másik divatos megoldás az, hogy elköltözik. Már negyedjéreötödjére semmi nem oldódik meg, a nőnek a válasza, hogy összepakolok a gyerekkel az anyámhoz, a férfi odamegy, bocsánatot kér, visszaköltözik a nő a gyerekkel és minden kezdődik elölről, de ezzel nem oldották meg az egészet. Van, hogy beadja valamelyik fél a válópert, de nem gondolja komolyan, csak ráakar ijeszteni a másikra. Azt hiszi, hogy ettől észhez tér a másik és megváltozik. Dehogy fog megváltozni! Átmenetileg jöhet egy nyugodtabb időszak, de ha nem dolgozzák föl, akkor célszerű elmenni párterápiára, hogy segítsen egy külső szem megérteni, hogy mi fáj, mi a baj. A rosszul működő kapcsolatokban úgynevezett, de kommunikáció zajlik. Elegem van belőled! Nem tudsz bánni a pénzzel! Neked az Isten pénze nem elég! Nem tudsz bánni a gyerekkel! Ehelyett lehetne azt mondani, hogy nem tudunk kijönni a pénzből; azt érzem, hogy nincs jól végig gondolva a gazdálkodásunk! Ha az van mondva, hogy miattad nincs soha pénzünk, akkor a másik elkezd védekezni és soha nem lesz végig gondolva, hogy mi az oka annak, hogy soha nincs pénz.” 

A szerelem fenekestől felforgatja az életünket. Kiszámíthatatlan, néha maga a borzalom és őrültség, mégis olyan érzéseket ad és vált ki mindannyiunkból, amelyet más nem tud okozni! Ha nem küzdünk meg minden nap a szerelemért, akkor azt lassacskán megöli az unalom! Szerencsére a szerelem váratlan fordulatokat képes okozni. Igaz szerelem csak egy van az életben. De, honnan tudjuk, hogy pont ez az igazi? Csupán hunyd be a szemed és hallgasd meg a szíved! Az tudni fogja a választ erre a kérdésre! Mert minden szerelem története különleges! És neked, mi a történeted?

A teljes interjú megtekinthető a Körös-Sárrét Televízió csatornáján!

Írta és összeállította: Lingurár Tímea