Az a fránya torok- és mandulagyulladás! – Interjú Dr. Bács Stefánnal

Kellemetlen szagú a lehelete? Gyakran fáj a torka? Ön is szenvedett már napokat, akár heteket azzal a fránya torok, vagy éppen mandulagyulladással? A torok-és mandulagyulladás tüneteiről és kezeléséről kérdeztük Dr. Bács Stefánt, dévaványai háziorvost. 

  • Mi vezet a torok-és mandulagyulladáshoz és mik a tünetek?  

A kettőt külön kell választani. Más a torokgyulladás (faringitisz), és más a mandulagyulladás, ahol a torokmandulák vannak begyulladva. Ugyanakkor a torokban van tizenkét mandula, mint például az orrmandula vagy a torokmandula, nemcsak a két nagy mandula, ami látszik. A mandula-és torokgyulladás többféle betegségben törtethet meg. Az egyiket megfázás okozza, a másikat vírusos betegség. Megjelenik a láz, a váladék, a tüsző és a genny a torokban. Begyulladnak az orrmandulák és az orr is. Mandulagyulladás lehet skarlátban, mert béta-hemolizáló streptococcus támad, lehet mandulagyulladás amiatt, mert kő nőtt a mandulába. A mandulában lehetnek kripták. Ha egyszer volt egy mandulagyulladás, ahol kijött a genny vagy a kő, ott marad egy csatorna, amelyben, ha enni-innivaló rakódik le ott utána megint a baktériumok támadnak, és újra kialakul a mandulagyulladás. A mandulagyulladás nagyon alattomos tud lenni. Nem is olyan nagy baj, ha a mandula begyullad. Az a baj, ha a mandulából a genny nagyon hamar a szívbillentyűt támadja meg. 

  • Mik a krónikus mandulagyulladás gyakori okai? 

“Gyermekkorban a mandulák begyulladnak, megduzzadnak, megnőnek sokszor annyira, hogy alig kap a gyerek levegőt. Ha többször van mandulagyulladásunk, vagy hat hét alatt nem tudjuk kigyógyítani a beteget, nem gyógyul meg, akkor krónikussá válik, és négyszer-ötször is képes begyulladni egy év alatt a mandula. Azok a gyerekek, akik otthon vannak, kiküszöbölik a betegséget, mert aki óvodába, iskolába, közösségbe jár, ott egyik gyerek a másiknak adja át vírust, így többször begyullad a mandulája.” 

Dr. Bács Stefán

 Hogyan előzhetjük meg a torokfájást a gyerekeknél, csecsemőknél? 

“Gyermeknél, csecsemőknél fontos tudni, hogy másképp zajlik a sejtszaporodás. Ők nőnek. Nagyon gyorsan szaporodnak a sejtek, nagyon sok hőt termelnek, amit le kell tudniuk adni, ám ha nem tudja leadni a gyerek a hőt, “megsül”, ha túl takarják, túl melegszik, ha száraz a levegő, nyitott szájjal kell szegény gyerek levegőt vegyen, mert kiszáradt az orra. Ha nagyon nagy meleg van a házban vagy olyan közösségbe visszük a gyermeket, ahol betegek vannak, akkor ők fogékonyabbak a betegségre.” 

  • A gyógyfüvek, a házi gyógymódok, meleg teák és főzetek miként enyhítik a tüneteket? Melyek azok a gyógyfüvek, amelyek segíthetnek a kezelésben?  

“A helyzet az, hogy itt Európában általában gyógyszerrel gyógyítunk. Más világrészeken – ahol tízszer annyi ember él – gyógynövényekkel. A végeredmény viszont nagyon egyforma. Világszerte az emberek 80%-a gyógynövényekkel gyógyul meg, mert nincs más alternatívájuk vagy nem is akarják, hogy tablettákat, injekciókat kapjanak. Sok gyógynövény segíti a gyógyulást. Vegyük például a zsályát. Ennek a kivonatát vagy a teáját, főzetét lehet használni gargalizálásra, fájdalomcsökkentésre, gyulladásra, és baktériumölő hatása van. A penicillinnel mindig meglehet gyógyítani a mandulagyulladást, ha a beteg nem allergiás rá. Ha allergiás rá, akkor mással próbáljuk gyógyítani. A toroknak segít a zsálya és a kakukkfű. Ez nagyon jó teába is, segít a köptetésben. Akkor kell használni, amikor még nincs sok váladék. A kakukkfű köhögéscsillapító. A hársfavirágnak nyugtató hatása van, hidratálja a torokban a nyálkahártyát. Ha a nyálkahártya gyulladásban van, szárad. Ha kamillateát adunk a betegnek, ami szárít, akkor csak még jobban fog köhögni tőle, még jobban fog fájni a torka, mert megszárítottuk az amúgy is száraz nyálkahártyát. Lehet még használni az orvosi zilizt (a levelét és a gyökér kivonatát), amely a torokfájásra kitűnő. A keskeny útifűből szirupot készítenek a gyermekeknek. A törpefenyőnek a piros hajtásait is alkalmazhatjuk, a piros csalókát, amely nagyon sok propoliszt tartalmaz.” 

  • Mit kezdjük a visszatérő mandulagyulladással? Mennyire veszélyes a mandulaműtét? 

“A visszatérő mandulagyulladást úgy tudjuk kezelni, hogy a mandulagyulladást elsősorban ki kell kezeljük rendesen, amíg teljesen meggyógyul. Ügyelni kell arra, hogy a közösségbe, amibe járunk, ne legyenek betegek. Az időszaknak, időjárásnak megfelelően kell felöltözni. Nem kell nagyon hideg italokat inni és nem kell nagyon forró italokat inni. A hidegtől megfázik, a forrótól megég a nyálkahártya. A mandulaműtét a fül-orr-gégész sebész dolga. Ő dönti el, hogy szükség vagy nem szükség, mert minden beavatkozásnak van jó és rossz oldala. Mindig mérlegelni kell, hogy mit nyerünk és mit veszítünk azzal, ha nincs mandulánk. A mandula gyermekkorban és egy bizonyos életkorig segít, mert ott vér van, a fehérvérsejtek segítenek az immunrendszernek. Igen ám, de hogyha állandóan négyszer-ötször begyullad, begennyesedik, akkor nagy károkat idéz elő a szervezetben. Az ízületigyulladás, a vese, és a szív. Ez a három, amit nagyon támad. Ha műtét szükséges, akkor az utolsó mandulagyulladástól el kell teljen hat hét, hogy lehessen műteni. Az orrmandulákat is kiszokták műteni. Van, ahol orron keresztül, nálunk a régióban szájon keresztül – úgymond vakban műti az orvos – egy éles kanállal a szájba nyúlnak és érzéssel szedik le az orrmandulákat.” 

  • Melyik kezelési gyógymódot ajánlja? A gyógyszeres kezelést vagy a házi praktikákat?  

“Is-is. Gyógyszerest, ahol szükséges és gyógynövényest is. A gyógynövényekkel az a probléma, hogy hosszadalmasan kell használni. Általában azt mondják, annyi évig, ahány hónapos a betegség. Tehát, ha van egy kétéves krónikus betegségem, akkor kell vagy öt évig a teát inni és a gyógynövényeket. Persze annak is megvan a módja. A teákat négy féleképpen lehet elkészíteni. Forrázat, főzet, alkoholban kivonni, vagy olajban kivonni, attól függ, hogy mire akarjuk használni. Vannak olyan gyógynövény hatóanyagok, amelyeket csak forrázni kell, mert, ha főzzük elillan. Van olyan hatóanyag, amelyet legalább 5-8 percig kell főzni, hogy kitudjuk vonni a növényből a hatóanyagot. Ha összedaraboljuk a növényt, beletesszük egy üvegbe, feltöltjük alkohollal, melegen tartjuk két hétig, szűrjük és megvan az alkoholos kivonat, amelyet cseppként tudunk használni. Teába, vízbe, ahova kell. Olajban általában kivonjuk a növények kivonatátA növényre olajat töltünk – napraforgó vagy olíva olajat – két hét alatt, melegen tartva ott is kivonjuk a hatóanyagot.”  

A teljes interjút megtekinthetik a Körös- Sárrét Televízió csatornáján.