III. STYLUS Szépírási Verseny Vésztőn

Harmadik alkalommal került megrendezésre Vésztőn a Kis Bálint Református Általános Iskola keretein belül a STYLUS Szépírási Verseny. 

A versenyre egészen a határon túlról is érkeztek.  A megmérettetésen részt vettek a balmazújvárosi, berettyóújfalusi, debreceni, gyulai, kiskunhalasi, komádi, kunhegyesi, orosházi, vésztői és a zsadányi az általános iskolák. A határon túlról, Patriumból érkeztek versenyzők Biharfélegyházáról, Érdmihályfalváról, Élesdiről, Érsemlyénről, Nagyváradról, Nagyszalontáról, Nagyzeréndről, Székelyhídról, Tótiról, valamint Margittairól is. A verseny napja közös áhítattal indult a vésztői református templomban, ezt követően a délelőtt folyamán megkezdődött a várva-várt szépíró verseny. Amíg a gyermekek a különböző korcsoportokban a tehetségüket mérték össze, addig a kísérők és a felkészítő pedagógusok egy nekik szánt előadást hallgathattak meg Szabó Istvánné Nagy Magdolnától, aki szaktanácsadó, mesterpedagógus és egyben a SYLUS verseny megálmodója. Szabó Istvánné Nagy Magdolna előadásának címe: Ne szóval, se nyelvvel szeressünk, hanem cselekedettel és valósággal! volt.  A mesterpedagógus előadásában többször kitért a többgenerációs családmodell visszaállítására. Mint mondta – 2018 a családok éve. Kihangsúlyozta a nagyszülők szerepét, akik mérlegként jelennek meg a családok életében. Ezt követően kiemelten beszélt a család jelentőségéről, ahol először is a gyermek fejlődése, önállósodása a legfontosabb. Másodszor a makroközösségbe való beilleszkedése, itt kiemelte a bölcsőde, óvoda, iskola szerepet, a gyermek szocializálódásához szükséges folyamatokat. Harmadszor pedig az érzelmi atmoszféra megteremtésének sürgeti a családok életében.   Lelki kötődésű szükségletekhez sorolta a feltétel nélküli mély szeretetet, egymás elfogadását, testi-lelki összetartozását. Itt említette meg a Család és Nővédelmi Társaság felmérését, amely Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében zajlott egészen 2000-től 2015-ig. Ebből a felmérésből kiderült, hogy a családtagok az egymás iránti szeretetet feltételekhez kötik, amely egyértelműen személyiségromboló és a későbbiekben nem megfelelő, ha gyermekünk feltételekhez köti a szeretetet akár társai vagy családja iránt.  

Előadásában kiemelte a család értékrendjét, ahol kérdésként emelte ki, hogy „Minden családnak van-e értékrendje?”. Az is kiderült, hogy egymástól eltérő zavarok is jelen vannak a családokban. Szabó Istvánné Nagy Magdolna elmondta, hogy bizony „sajnos minden családban értékzavarok vannak és ezek inkább egyre felerősödnek”.  

A családi tradíciókról, a családokkal való kapcsolat kialakításról, az elfogadásról és a családi ünnepről beszélt előadása végén a mesterpedagógus. Záró gondolataiban kiemelte a pozitív személyiségjegyek fontosságát, az optimizmust, a kedvező változások elismerését és az egyenlő, szeretetteljes bánásmód fontosságát, amely segíti a családok közös gondolkodásmódját megérteni az egyének számára, amely kedvezően hat a családok életére.  

A versenyt követően a diákok kézműveskedéssel tölthették idejüket az iskolai játszóházban, valamint finom ebéddel vártak a szerzők a megjelenteket.  A III. STYLUS Szépírási Versenyen nagyszerű eredmények születtek. Gratulálunk minden versenyzőnek! 

További képeket Facebook oldalunkon találnak!

A III. SYTLUS Szépírási Verseny rövid összefoglalóját az alábbi linken tekinthetik meg!