„Isten őszi csillaga” – Ünnepi rendezvénysorozat Sinka István 120. évfordulójára 1. rész

2017. szeptember 19-e, és szeptember 24-e között került megrendezésre Vésztőn egy hatnapos ünnepi rendezvénysorozat, mellyel méltó módon, fejet hajtva a híres Fekete bojtár, Sinka István előtt tisztelegtek az irodalmat tisztelők, a helyi lakosok, iskolások, és a még élő családtagok.  

Sinka István Nagyszalontán, Arany János szülőfalujában, bihari ridegpásztor családban jött világra 1897. szeptember 24-én. Sorsa keserű volt: bojtárként, majd juhászként kereste kenyerét Nagyszalonta környékén. 1920-ban első feleségével együtt Vésztőn telepedett le, és 1969-ben halt meg Budapesten. 


A rendezvénysorozatot 2017. szeptember 19-én, kedden nyitották meg két helyszínen. Az egyik helyszín a Vésztői Képtár volt, ahol Benkóné Domokos Zsuzsa festőművész kiállítását tekinthették meg – A népi írók arcképcsarnoka címmel. Az eseményen részt vett Vésztő város alpolgármester asszonya, Szabó Gézáné. A rendezvényt Csősz Ferenc nyitotta meg, a Sinka István Művelődési Központ igazgatója. 

A Szabó Pál Általános Iskola növendéke, Kis Judit furulyázással köszöntötte a megjelenteket.  

A Képtárban ezúttal is sok érdeklődő fordult meg, hogy ezzel is tisztelegjenek a Vésztőről elszármazott költő tiszteletére.  

A keddi rendezvénynap másik helyszíne a szeghalmi Péter András Gimnázium volt, ahol Sinka mitológus költői világával ismerkedhettek meg a diákok Dr. Virágné Dr. Horváth Erzsébet, főiskolai tanár által. Az előadásban közreműködött Kocsis Csaba énekmondó Berettyóújfaluból. 

A főiskolai tanárnő az együtt gondolkodásra, a költői világba látásra ösztönözte a fiatalokat. Előadásában egy témarészt feszegetett, méghozzá a mitológiai részt, melyet még nem kutattak fel teljes mértékben Sinka műveiben.  

Előadásában három összefüggésre hívta fel a figyelmet. Elsőként, a regionális és a nemzeti irodalommal való összefüggésre hívja fel a figyelmet. Másodszor a tradíció, hagyomány, a magyar kortárs irodalommal való kapcsolatra, valamint harmadik szempontként pedig a regionális irodalomban feltűnő tradicionális irodalomra hívja fel a figyelmet.  A gimnázium növendékei nagy figyelemmel, és vastapssal köszönte meg az előadást. 

A Sinka István hét szerdai, 2017. szeptember 20-ai rendezvénysorozat második napján a vésztői általános iskolások a Vésztői Kiállítóhely és Képtár épületében Sinka István életéről és munkásságáról tanultak alapján irodalmi játékos vetélkedőkben vehettek részt.  

Mindeközben könyvkiállítást tartottak a Vésztői Városi Könyvtárban Sinka műveiből.

További képeket Facebook oldalunkon találnak!  

A Sinka István hét keddi és szerdai nap videó összeállítását az alábbi linken tekintheti meg!