KSTV – Változások a DAREH-ben

Molnár Sándor, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) elnöke sajtótájékoztató keretin belül jelentette be, hogy lezárult a békéscsabai hulladékválogató próbaüzeme.   

A szilárdhulladék gazdálkodási rendszer fejlesztése 2015 végén fejeződött be Békés és Csongrád megye nyolcvanhat településén , az Európai Unió és a Magyar Állam erre a projektre összesen 15 milliárd forintnyi forrást biztosított . Ennek keretein belül egy 120 ezer tonna éves kapacitású hulladékfeldolgozó-üzem és válogatómű épülhetett meg Békéscsabán, amely mind ezidáig nem működött, így az önkormányzatokat veszélyeztette a  támogatás visszafizetése. Mostanra viszont az Európai Unió jóváhagyta a 15 milliárd forintból létrehozott dél-alföldi hulladékgazdálkodási rendszer pénzügyi elszámolását.

A DAREHről tudni kell, hogy tavaly szeptember és november között az irányítási mechanizmusát, mind a szervezetet meg kellett változtatni és a sajtótájékoztatót azért is tartották, hogy a  próbaüzeme lezárulta mellett, bejelentsék a változásokat is.  A jelenlegi vezetés egy öttagú igazgatóságból áll, míg eddig egyszemélyes irányítója volt a társulásnak. Az igazgatóság elnöke Siket Tibor lett Makóról. Az új felügyelőbizottság elnökévé Molnár Sándor Vésztő város polgármesterét választották , a tagok közt pedig megtalálható Nyemcsok János nagyszénási és Lengyel Zsolt gerendási polgármestert is.

Ezek után a tagokkal sikerült elfogadtatni az üzemeltetési koncepciót, megszerezni a megfelelőségi véleményeket és a még hiányzó engedélyeket a tevékenység elindításához, mivel csak ezekkel a feltételekkel adta meg a hozzájárulást az Európai Bizottság a projekt lezárásához.

A sajtótájékoztatón Molnár Sándortól elhangzott, hogy most nyújtottak be egy 2,5 milliárd forint értékű uniós pályázatot a rendszer továbbfejlesztése érdekében. Magyarországon üzemelő legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb kommunális hulladékválogatója jelen pillanatban a békéscsabai.Több járművet is beszereztek beruházás során és a válogatómű mellett nyolc hulladékudvart és négy átrakó állomást is létrehoztak.

A dél-békési hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése 390 ezer ember életkörülményeit javítja; 300 százalékkal nő a hasznosítható hulladékmennyiség és 73 százalékkal csökken a lerakással ártalmatlanított hulladéktömeg. A válogató alkalmas a folyamatos üzemre, hangzott el a sajtótájékoztatón, de jelenleg egy műszakban üzemel, márciustól viszont az a terv, hogy két műszak is váltja egymást napi 16 órában.

Kattintson a cikkhez tartozó video megtekintéséhez! 

Forrás: hulladekvadasz